Tips & material

Enkla aktiviteter att göra utomhus

 

Med det här materialet vill Miljöverkstan Flaten bidra till att fler tar sig ut och gör aktiviteter i naturen – med skolan, med föreningen eller med familj och vänner. Många aktiviteter går att genomföra med deltagare som är nybörjare på det svenska språket.

Aktiviteterna är utvalda för att gå i linje med forskning om barn och naturkontakt, som är gjord av Matteo Giusti, verksam på Högskolan i Gävle.
Materialet är uppdelat så att de inledande aktiviteterna passar bra för de som inte varit ute i naturen så mycket.

Då är det bra att börja med att bara ha roligt tillsammans ute, att umgås och att i lugn takt utforska sin närmiljö med alla sinnen. Sedan kan ni gå vidare och använda naturen i skapande syften, göra aktiviteter som väcker era känslor eller lära er mer om naturen.

Friluftsdag vid Flaten – för grundskolan

 

Miljöverkstan Flaten har tagit fram ett upplägg med aktiviteter och tillhörande utrustning som går att låna kostnadsfritt. Det har vi gjort för att uppmuntra och förenkla för fler skolor att uppleva naturen i Flaten och ha det roligt och härligt tillsammans utomhus.

Upplägget fungerar för en hel skola eller bara en klass och ni väljer om det ska vara en heldag eller bara några timmar. Miljöverkstan kan även bidra med ved och det material ni behöver för att tända en eld och grilla. Allt för att underlätta för er utevistelse!

Utedag vid Flaten – för förskolor och barngrupper

 

Här hittar ni förslag på sex aktiviteter att göra med förskolan eller barngruppen i Flatens naturreservat. Det är instruktioner till lekar, utforskande av reservatet och skapande aktiviteter. Till dessa instruktioner finns lådor med utrustning och material färdiga att låna. De finns på plats vid Flatenbadet och det enda ni behöver göra är att boka ett datum genom att höra av er till Miljöverkstan.

Upplägget fungerar för en större grupp om ni delar upp er och gör flera stationer/aktiviteter samtidigt eller en mindre barngrupp. Det kan vara en heldag eller bara några timmar. Miljöverkstan kan även bidra med ved och det material ni behöver för att tända en eld och grilla. Ta chansen och ger er ut!

Miljöverkstan

Segelflygsgatan 30
12833 Skarpnäck
info@miljoverkstan.se

Verksamhetslokalen

Flatenbadet
Flatenvägen 200
128 30 Skarpnäck

Med stöd från