Tips & material

Ladda ner våra pedagiska material för lärande utomhus

Gå djurslinga vid Flaten

I Flatens naturreservat finns en promenadslinga i skogen med utplacerade träfigurer som föreställer olika djur. Det är några av våra vanligaste svenska djur som också går att hitta i reservatet eller i områden nära Flaten. Syftet med djurslingan är att ge möjlighet att se hur några av våra vanliga svenska djur ser ut i sin naturliga miljö.

Använder ni denna guide när ni går slingan så kan ni också lära er mer om djuren, lyssna på hur de låter och göra några roliga aktiviteter eller lekar kopplade till djuren.

Om Allemansrätten

Det bästa sättet att lära om allemansrätten är ute i naturen.
Då är det som mest intressant och relevant att veta vad vi får och inte får göra. Genom allemansrätten lär vi ut hur vi visar respekt för djur, natur och varandra!
Som hjälp att lyfta några av de olika delarna av allemansrätten har Miljöverkstan skapat några ”kom-ihåg-lappar”.
Här lyfter vi delar som att tälta, elda, att visa respekt för djur och växter, att cykla, paddla och vad som gäller i naturreservat och nationalparker.
På ena sidan finns förslag på frågor och påståenden och på den andra sidan information om allemansrätten från Naturvårdsverket.

Laminera gärna lapparna, gör ett hål och sätt dem i en nyckelring. Så kan ni ta med dem ut nästa gång ni är ute och njuter i vår vackra natur!

Här hittar ni en affisch som på ett enkelt sätt sammanfattar några viktiga delar av allemansrätten. Hur fantastiskt det är att vi får gå, paddla och bada nästan var vi vill. Och hur viktigt det är att vi respekterar allt levande och tillsammans tar hand om denna unika möjlighet att vistas i naturen.

 

Friluftsdag vid Flaten – för grundskolan

 

Miljöverkstan Flaten har tagit fram ett upplägg med aktiviteter och tillhörande utrustning som går att låna kostnadsfritt. Det har vi gjort för att uppmuntra och förenkla för fler skolor att uppleva naturen i Flaten och ha det roligt och härligt tillsammans utomhus.

Upplägget fungerar för en hel skola eller bara en klass och ni väljer om det ska vara en heldag eller bara några timmar. Miljöverkstan kan även bidra med ved och det material ni behöver för att tända en eld och grilla. Allt för att underlätta för er utevistelse!

Enkla aktiviteter att göra utomhus

 

Med det här materialet vill Miljöverkstan Flaten bidra till att fler tar sig ut och gör aktiviteter i naturen – med skolan, med föreningen eller med familj och vänner. Många aktiviteter går att genomföra med deltagare som är nybörjare på det svenska språket.

Aktiviteterna är utvalda för att gå i linje med forskning om barn och naturkontakt, som är gjord av Matteo Giusti, verksam på Högskolan i Gävle.
Materialet är uppdelat så att de inledande aktiviteterna passar bra för de som inte varit ute i naturen så mycket.

Då är det bra att börja med att bara ha roligt tillsammans ute, att umgås och att i lugn takt utforska sin närmiljö med alla sinnen. Sedan kan ni gå vidare och använda naturen i skapande syften, göra aktiviteter som väcker era känslor eller lära er mer om naturen.

Utedag vid Flaten – för förskolor och barngrupper

 

Här hittar ni förslag på sex aktiviteter att göra med förskolan eller barngruppen i Flatens naturreservat. Det är instruktioner till lekar, utforskande av reservatet och skapande aktiviteter. Till dessa instruktioner finns lådor med utrustning och material färdiga att låna. De finns på plats vid Flatenbadet och det enda ni behöver göra är att boka ett datum genom att höra av er till Miljöverkstan.

Upplägget fungerar för en större grupp om ni delar upp er och gör flera stationer/aktiviteter samtidigt eller en mindre barngrupp. Det kan vara en heldag eller bara några timmar. Miljöverkstan kan även bidra med ved och det material ni behöver för att tända en eld och grilla. Ta chansen och ger er ut!

Miljöverkstan

Fraktflygargatan 16
128 30 Skarpnäck
info@miljoverkstan.se

Verksamhetslokalen

Flatenbadet
Flatenvägen 200
128 30 Skarpnäck

Med stöd från