METODMATERIAL
– inkluderande friluftsliv
Vår vision är ett friluftsliv för alla. Ett friluftsliv där du känner dig välkommen oavsett tidigare erfarenheter, ekonomiska resurser eller sociala nätverk. Som det ser ut idag är friluftslivet snävt med normer och uttryck som exkluderar. Det råder brist på kunskap och insikt vad som faktiskt exkluderar och vad vi kan göra åt det. Det vill Miljöverkstan bidra till att förändra!
TIPS FÖR ATT SKAPA EN MER
INKLUDERANDE FÖRENINGSVERKSAMHET
I Sverige finns många fantastiska föreningar med massor av aktiviteter för unga. Men deltagarna på aktiviteterna speglar inte alltid dagens samhälle.
Många föreningar vill bli mer öppna och inkluderande men vet inte var de ska börja eller vad som behöver ändras.
Det handlar ofta om att sätta sig utanför sin egen referensram och anpassa verksamheten – små förändringar kan göra stor skillnad!
Vi har samlat konkreta tips, baserade på vår erfarenhet och i dialog med målgrupperna vi möter, för att hjälpa er att göra era aktiviteter tillgängliga för fler.
lokal samverkan för att nå fler
För barn och unga spelar fritidsaktiviteter stor roll. Det bidrar till meningsfullhet, viktiga sociala sammanhang och är en skyddsfaktor för de som annars riskerar att hamna i negativa sammanhang.
Men man når ofta inte ut till alla.
För att föreningslivet ska nå fler barn och unga krävs en stark lokal samverkan mellan föreningslivet och förvaltning.
Materialet ger konkreta tips och verktyg för hur man kan samarbeta för att öka deltagandet i ledarledda fritidsaktiviteter.
Det bygger på erfarenheter från ett tvåårigt samverkansprojekt mellan Miljöverkstan och Skarpnäcks stadsdelsförvaltning i Stockholm.
5 TIPS FÖR ATT NÅ FLER
Tillsammans med deltagare från Äventyrsgruppen har vi tagit fram en film och ett skrivet material med konkreta tips för hur ni som driver verksamhet kan nå unga som är nya i Sverige.
”Vi är mycket tacksamma för mötet med Äventyrsgruppen som gett oss mycket bra vägledning i hur vi behöver tänka för att vara inbjudande och tillgängliga för alla.”