Vi vann!

Sveriges mest inspirerande naturvägledare tar nyanlända ungdomar ut i naturen!

Vinnaren av Årets naturvägledning 2021 är Äventyrsgruppen som drivs av Miljöverkstan Flaten. Verksamheten ger nyanlända ungdomar i åldrarna 15 – 25 år möjlighet att upptäcka naturen och prova på allt från skidåkning, kanotpaddling och lägerliv till att lära sig simma och cykla. Syftet är att göra friluftslivet mer inkluderande och erbjuda ungdomarna möjligheter att upptäcka den svenska naturen.

Äventyrsgruppen vann utmärkelsen i kategorin Naturvägledning med guide i hård konkurrens från fyra andra finalister. (Sebastian Kippu, (skogsbiolog), Hoppajola, Blå lådan och Naturvägledare på flerspråk). 

Priset ges av SLU Centrum för naturvägledning (CNV) som vill lyfta fram aktiviteter, verksamheter och personer som gör extraordinära insatser och bidrar till att utveckla naturvägledningen i Sverige. 

“Äventyrsgruppen har gett över 800 ungdomar per år en väg till upplevelser i natur, och når unga nyanlända som annars kanske inte skulle få chansen. Ungdomarna är medskapare i planeringen och verksamheten bidrar till integration, gemenskap och naturupplevelser som deltagarna kommer att bära med sig genom livet.” – CNV

Utmärkelsen delades ut som en del av Friluftslivets år 2021 och vinnaren korades den 6 december på Friluftslivets års konferens i Åre. På plats från Miljöverkstan var aktivitetsledaren Lisa Behrenfeldt och Äventyrsgruppens deltagare Maha Fayed och Mostafa Heidary.

“Alla ska ha samma förutsättningar att ta del av friluftsliv och upplevelser i naturen. Miljöverkstan når och engagerar en målgrupp som av olika anledningar inte har samma tillgång till friluftslivet i Sverige.Vi är så glada och stolta att vårt arbete uppmärksammas” Lisa Adelsköld, verksamhetskoordinator Miljöverkstan

”I vardagen har vi alla mycket jobb, skola och stress. Det är bra för oss att få komma ut i skogen med Äventyrsgruppen. Det gör mig lugn.” Mostafa Heidary, deltagare i Äventyrsgruppen 

“Äventyrsgruppen har gett mig självförtroendet, styrkan och förmågan att kunna göra egna friluftsäventyr!” Salma Khalid, deltagare i Äventyrsgruppen 

OM ÄVENTYRSGRUPPEN OCH MILJÖVERKSTAN FLATEN

Föreningen Miljöverkstans vision är ett friluftsliv för alla. Föreningen har funnits sedan 2015 och driver projekt som bidrar till att fler människor får uppleva friluftsliv och får en större förståelse för och relation till naturen. Miljöverkstan vill inspirera till fysisk aktivitet utomhus och att människor får träffas och umgås med varandra i sin närnatur.

Den primära målgruppen är barn och unga i åldern 16-25 år. Föreningen vill särskilt nå ut till dem som har fått färre möjligheter att vistas i naturen och ta del av friluftsaktiviteter och upplevelser. Verksamheten utgår främst ifrån Flatens naturreservat i södra Stockholm men Äventyrsgruppen träffar barn och unga från hela Stockholm.

Äventyrsgruppen finansieras av Länsstyrelsen Stockholm, Stockholms stad, Folkhälsomyndigheten och Gålöstiftelsen. Verksamheten startades med finansiering från Allmänna Arvsfonden under åren 2016-2020.

OM ÅRETS NATURVÄGLEDNING 

Genom Årets naturvägledning vill CNV lyfta fram naturvägledning som fördjupar kunskap, ger positiva upplevelser och bidrar till engagemang. CNV delar ut utmärkelsen för att lyfta fram betydelsen av inspirerade naturvägledning i friluftslivet. Naturvägledning som bedrivs utomhus, på plats i naturen är i fokus. Syftet är att sprida goda exempel och inspiration om hur naturvägledning kan fördjupa kunskap om och skapa engagemang för natur, biologisk mångfald och naturvård. CNV vill lyfta fram aktiviteter som bidrar till att deltagarna både kommer ut i och in i naturen, att de utvecklar en relation till platsen, lär sig något tankeväckande och ett frö sås till (starkare) engagemang. 

 

KONTAKT  

Miljöverkstan Flaten

Verksamhetskoordinator Lisa Adelsköld

lisa.adelskold@miljoverkstan.se, 070 757 80 69 

www.miljoverkstan.se 

— 

SLU Centrum för naturvägledning (CNV)

Projektledare Per Sonnvik

per.sonnvik@slu.se, 018-67 24 44

https://www.slu.se/centrumbildningar-och-projekt/centrum-for-naturvagledning/naturvagledning/nvl-tavling-2021/