F.A.Q.
Allt du undrar om Miljöverkstan Flaten:
Varför finns Miljöverkstan?
Miljöverkstan finns för att få fler, speciellt barn och unga, att upptäcka hållbar utveckling genom en egen relation med sin natur i närområdet. Detta sker genom aktivt deltagande, genom friluftsliv och naturaktiviteter.
Hur länge har vi funnits?
Miljöverkstan startade hösten 2013 och var igång med verksamheten i januari 2014.
Var har Miljöverkstan kontor och lokaler?
Vi har en kontorslokal i Skarparby Parklek, Segelflygsgatan 30 i Skarpnäck och en lokal vid Flatenbadet som fungerar som bas för våra utomhusaktiviteter.
Vilka sitter i Miljöverkstans styrelse?
Just nu är det Lina, Anni, Anna och Linus – Klicka här för att lära känna dem!
Vilken målgrupp riktar sig Miljöverkstan till?
Miljöverkstan riktar sig i första hand till alla som vistas i och har en relation till naturreservatet Flaten, och till invånare i områdena som ligger runtom sjön. Projektet Äventyrsgruppen riktar sig till ungdomar i åldrarna 16-25, i första hand ensamkommande och andra nyanlända ungdomar.
På vilket sätt arbetar Miljöverkstan för att nå sina mål?
Vi arbetar innovativt och lokalt, där processerna drivs av deltagarna själva. Sedan starten har vi bland annat gjort en musikal om hållbarhet tillsammans med barn från Skarpnäck, arrangerat friluftsaktiviteter och resor för barn och unga, och arbetat för utveckling av Flatenområdet.
Vilken organisationsform har Miljöverkstan?
Sedan maj 2015 är Miljöverkstan en ideell förening..
Har Miljöverkstan någon religiös eller partipolitisk koppling?
Nej, vi är partipolitiskt och religiöst obundna.
Går det att engagera sig i Miljöverkstan?
Ja! Miljöverkstan fungerar som ett ramverk för projekt som ligger i linje med vår vision – ta kontakt med oss om du har en projektidé. Vill du engagera dig ideellt i Äventyrsgruppen genom att till exempel volontära på våra friluftsaktiviteter är du välkommen att höra av dig!
Hur ger Miljöverkstans arbete resultat?
Vi vill väcka ett ökat miljö- och hållbarhetsengagemang hos barn och unga. Detta ger ringar på vattnet genom hela samhället. Våra friluftsaktiviteter genom projektet Äventyrsgruppen skapar en social trygg bas och ger tillgång till naturen som verktyg för återhämtning och rekreation.
Hur finansieras Miljöverkstan?
Våra verksamheter bekostas genom tillfälliga bidrag från olika bidragsgivare. Vi har ett mer långsiktigt samarbete med stadsdelsförvaltningen i Skarpnäck genom ett IOP-avtal (Ideburet Offentligt Partnerskap) som består i att de bekostar våra lokaler i Skarpnäck och vid Flatenbadet. Mycket av vårt arbete görs på ideell basis utan finansiering. Projektet Äventyrsgruppen finansieras genom bidrag från Stockholm stad, Länsstyrelsen, Gålöstiftelsen och Nacka kommun.
Vilka samarbetar Miljöverkstan med?
Genom vårt projekt Äventyrsgruppen samarbetar vi på olika sätt med Stockholm Resilience Centre, Sveriges Ensamkommandes Förening, Cykelfrämjandet, Bagarmossens cykelkök, Fältbiologerna Stockholm, Skogsluffarnas orienteringsklubb, Bergholmstorpets vänner, Äventyrsgruppen Biotopia, Friluftsfrämjandet Haninge, Kompis Sverige Stockholm, Kompis Sverige Ungdom, Karbin klättring, Akalla run, Röda korset, Unga Örnar, Naturskolan Kom ut och Stadsmissionens projekt Baba. Äventyrsgruppen ingår även i nätverket SOFUN – Stockholms organisering för unga nyanlända.
Hur jobbar vi i de kanalerna?
Äventyrsgruppen lägger kontinuerligt upp information om kommande aktiviteter på Facebook och Instagram.
Genom att lägga upp bilder och filmer från våra aktiviteter ger vi ungdomarna material att dela. Våra facebookprofiler är en av de viktigaste informationskanalerna vi har för att nå våra deltagare på de forum där de rör sig.